De bonbon vs. monatoetje

Omdat Mona (van de Mona-toetjes) dit jaar 45 jaar bestaat, heeft zij 24 oktober een magisch sausje gegeven en deze dag omgetoverd tot nationale toetjesdag! In Amsterdam opent zij deze zaterdag van de herfstvakantie haar Mona pop-up Puddingsalon, voor alle toetjesliefhebbers van Nederland. Dat is leuk en dat is lekker toch? Nu is niet iedereen in de gelegenheid om zich naar Amsterdam te haasten. Daarom kun je op een aantal plekken in Nederland pannenkoeken gaan eten, waarbij Mona dan op het toetje trakteert. Wanneer je daar meer over wilt weten, kijk je op toetjesdag.

De keukentafelbonbon: het recept

Wij hebben geen Monatoetjes op ons menu staan, niet bij de etentjes en niet bij de workshops. Wel hebben we allerlei andere lekkere dingen gemaakt (verzoek om meer slagroom is genoteerd overigens …). Een van de laatste lekkernijen hebben we gepresenteerd op de Keukentafel bier- en wijnproeverij: de Keukentafelbonbon. En omdat deze zoooo lekker was én omdat het morgen toetjesdag is, delen wij voor iedereen die niet naar Amsterdam gaat, maar zelf iets lekkers wil maken, dit heerlijke recept! Perfect bij een Stout bier (bijvoorbeeld de Stoute Loemelaer!)

Chocola aaaaaah …… lekker … de bereiding

Natuurlijk was er aardig wat chocola gebruikt. De ingrediënten die wij voorschrijven zijn aan te passen naar smaak. Hoe hoger het cacaopercentage in de chocola, hoe bitterder de smaak: wij gebruikten 85%. Je kunt ook andere chocoladesoorten proberen natuurlijk. Wij voegden, om een net wat apart tintje aan de bonbon te geven, citroenrasp en wat serehpoeder toe. Maar ook hiermee kun je experimenteren. Mijn eerstvolgende experiment wordt chilipoeder of nootmuskaat … lijkt me allebei spannend!

Ingrediënten 16 stuks

 • 125 ml slagroom
 • 200 gr (bittere) chocolade
 • 75 gr ongezouten roomboter op kamertemperatuur
 • cacaopoeder

De mis en place (ofwel de voorbereiding)

recept bonbon keukentafel kookworkshops

Bedenk welke speciale smaak je aan de bonbon wil geven, mocht je niet met sereh of citroenrasp willen werken. Zet dit ingrediënt alvast klaar. Je kunt ook een alcoholhoudend (koffie)likeurtje gebruiken. Ik geef bij de bereiding aan wanneer je die dan toe moet voegen.

Haal de boter uit de koeling, weeg de benodigde hoeveelheid af en leg dit apart om op kamertemperatuur te laten komen. Breek de chocolade in stukjes. Zet de cacaopoeder samen met een zeefje en een bord vast klaar voor later. Wil je wel met de sereh en de citroenrasp werken, dan zet je de serehpoeder alvast klaar met een eetlepel. Boen de citroenschoon onder de kraan en rasp de schil (niet in het wit, want dan wordt de smaak meer bitter).

 

De bereiding

 1. Giet de slagroom in een (steel)pan met een dikke bodem.
 2. Voeg je eventuele likeur toe (ong. 3 eetlepels, net wat je lekker lijkt).
 3. Breng dit langzaam aan de kook en draai lager.
 4. Voeg op je gemak een voor een de stukken chocolade en blijf ondertussen roeren met een garde.
 5. Voeg ook rustig de boter toe en blijf nog steeds roeren, zodat je een gladde saus krijgt.
 6. Voeg de poeder en de rasp toe terwijl je blijft roeren.
 7. Roer en proef! Alleen door te proeven kun je de smaak bijstellen: voeg als je het nodig vindt meer kruiden, rasp (of likeur) toe.

LET OP bij het toevoegen van alcohol: schenk er geen koude likeur bij, maar verwarm deze even apart, anders kan het geheel gaan schiften.

Tevreden met de smaak? Dan giet je het mengsel over in een schaal. Denk het geheel af met folie o.i.d. Deze schaal zet je in de koelkast waar het geheel kan opstijven. Check tussentijds, maar het opstijven duurt ongeveer 1 a 2 uur. In de tussentijd kun je vast wat cacao zeven, boven een bord. Ook lekker in plaats van cacao: fijngehakte amandelen of pistachenootjes …

Na de wachttijd haal je de schaal uit de koelkast. Eventuele boter die erop is komen te liggen, schraap je er met een lepel van af. Pak een eetlepel en haal deze door de opgesteven chocolade. Nu kun je tussen je handen bolletjes gaan draaien, maar dat wordt nogal een ‘zooitje’,  vanwege het smelten in je warme handen. Wat ook kan is dat je de chocolade van de eetlepel afhaalt en direct op het bord cacao legt. Rol de chocolade door de cacao en leg elk ‘bolletje’ in een aparte schaal. Ga door tot de chocolade op is en zet de schaal in de koelkast tot serveren. Bestrooi voor het serveren de bonbons nog met wat extra cacao en tadaaa!! Smullen maar!

Heb een waanzinnig weekend!

Marianne

 

 

 

 

Waanzinnig weekendrecept: toetjesdag in Amsterdam of de bonbon thuis
Getagd op: